The Scholar "Från lokalförening för nördar till rikstäckande förbund"

http://thescholar.se/2017/10/livsstil/fran-lokalforening-for-nordar-till-rikstackande-forbund/

På mindre än tre år har Akademiska Vinförbundet utvecklats från att vara en ideell lokalförening för vinnördar i Uppsala till att bli ett förbund med rikstäckning.

De tre vännerna Jonathan Rex, Daniel Schmitterlöw och Albin Wiklund ville ha en förening med syfte att öka kunskapen om vin – på ett avslappnat och roligt sätt. Och det blev starten för Uppsala Akademiska Vinsällskap, som snabbt väckte stort intresse och inom kort hade flera hundra medlemmar med regelbundna provningar och aktiviteter. Däribland en populär champagnefrukost på valborg.

Tidigt började även studenter vid andra lärosäten visa intresse; ryktet hade spridits. Våren 2016 bildades Akademiska Vinförbundet, för att skapa en gemensam plattform och stötta studenter vid andra lärosäten att driva egna lokalföreningar. I dag finns dessa vid de största lärosätena i Sverige: Uppsala, Lund, Umeå och Linköping. De senaste tillskotten är Grythyttan och Stockholms lokalföreningar som är under uppstart och i skrivandets stund jobbar med att rekrytera styrelsemedlemmar. Är du intresserad av vin och studerar i någon av städerna bör du med andra ord kontakta din lokalförening.

– Organisationen har nu växt till en sådan storlek att vi är redo för nästa steg. Målet är att nå över 1 000 medlemmar i Sverige under 2017. Siktet är även inställt på en mässa och ett nationellt studentmästerskap i vinprovning i samband med förbundskongressen våren 2018. För det behöver vi bland annat sponsorer, så insamling är en av de saker vi arbetar intensivast med nu, säger förbundets ordförande Jonathan Rex.

Vice ordförande Daniel Schmitterlöw fortsätter:
– Sedan starten har vi haft många samarbeten med aktörer i branschen. En del i framgången och det stora intresset hos importörer, producenter och andra ligger helt klart i att vår målgrupp rent generellt är knepig att nå ut till. Vi studenter är trots allt nästa generations konsumenter och ambassadörer för våra favoriter. Självklart behöver även branschen ett ständigt inflöde av kunniga och intresserade personer.

Förbundets skattmästare Oskar Klavebäck avslutar:
–  Akademiska Vinförbundet låter intresset blomstra hos nörden såväl som hos nybörjaren. Sen märker vi tydligt på dryckeskvalitetstrenden som tagit Sverige med storm att det finns ett stort intresse och en enorm hunger efter mer kunskap. Vårt motto ”Låt inte din utbildning stå i vägen för din bildning” verkar alltså efterlevas!

09:41 / 10 / October / 2017